miercuri, 8 iunie 2011

Playground review reloaded, de la Anca

Am primit o evaluare... exhaustiva a locurilor "de mers cu piciul" de la Anca, si cum nu ma pricep sa fac chetsia asta mai frumos (desi am vazut-o prin alte bloguri), adica sa poata scrie chiar ea in nume propriu... o sa va trec cu c/p ce-am primit de la ea.

Anca si George sunt "mamica si taticul parcurilor bucurestene" din punctul meu de vedere, asa ca ii dau cuvantul (si ii multumesc):


Buuun, hai sa incerc sa sumarizez cam ce parcuri am batut noi in cei doi ani si jumatate de cind sintem trio:
IOR – primul, bun de plimbat copilul in carut, ca e mare si mami nu se plictiseste, poate sa schimbe peisajul, o tura de parc iti ia cam o ora si jumatate. Ca locuri de joaca, incercam acum sa le numar, cred ca sint vreo 15 daca n-am gresit eu calculul, si pentru copii mai mari si pentru mititei. Intr-adevar, cum zicea si Pame pe FB e ceva mai saracut la leagane tip “chilotel”, in general sint cite doua la fiecare loc de joaca si se cam face aglomeratie. Bonusuri: are locuri de joaca la umbra foarte bune pentru vara, echipamentele sint noi si destul de bine pastrate, lumea e pestrita dar sincer nu prea am avut incidente. Deranjant pentru mine la ora actuala e ca s-a umplut de masinute din alea care zgiltiie si din care fii-meu refuza sa se dea jos, e in stare sa se dea si de 30 de ori, de-abia reusesc sa il deturnez de la o locatie si dau de alta dupa colt. Pentru plimbat bebe mic nu prea merge, decit daca bebe e genul care e dispus sa doarma in carut la umbra in timp ce mami sta pe banca si citeste. Al meu n-a fost genul :)) Ah, si inca un punct important: locul de joaca de la intrare, de la Chip&Dale e luminat seara. Iar pentru noi care stam afara pina la 10-11, e foarte important aspectul asta. Mai interesante decit locurile de joaca pentru David sint rampele pentru role/biciclete de pe aleea de linga apa, care din punctul lui de vedere sint mai „cool” decit orice topogan.

23 August (sau cum naiba se numeste acum) – foarte foarte umbros, dar mic, locuri de joaca doar vreo trei si nu prea aratoase, cu nisip. In cazul nostru e util ca stam in zona si constituie o variatie pt bona dimineata. Pentru cine nu sta in zona nu merita drumul pina acolo.
Undeva intre parcul 23 si IOR sint doua mari locuri de joaca, situate cumva in fata si in spatele IOR-ului (adica al Institutului de Optica), foarte mari din ce am inteles, bune pentru cine sta in zona, bona mea il duce pe David acolo uneori dimineata, sincer nu pot sa ma pronunt pentru ca nu le-am vizitat personal, il precizez cu titlu de inventar :)

Morarilor (Pantelimon) – destul de mic, nu prea are umbra, are in schimb doua locuri de joaca foarte mari (de fapt ma rog, ar fi patru locuri, dar trei sint adiacente). O parte din locuri sint cu nisip, altele cu tartan. In schimb populatia.... foarte “colorata”. Nu il recomand, bona mea mai merge dimineata din acelasi motiv ca mai sus, apropierea de casa, plus ca are o prietena cu fetita de virsta lui David si se intilnesc sa se joace copii impreuna. Nici la 23 august nici la Morarilor nu stiu daca sint luminate locurile de joaca, noi nu mergem acolo niciodata seara.
Titanii (linga Policlinica Titan) – mic, umbros, dar locurile de joaca sint in plin soare. Patru locuri de joaca, unul mare, cu echipamente si pentru mai mititei si pentru mai maricei, cu tartan, trei locuri mai mici, cu nisip. Toate foarte aglomerate. Interesanta fintina arteziana de la intrare in care David se balaceste cu spor vara.

Parcul Circului – verdeata destul de multa, pajiste mare pe panta spre lac unde pot sa alerge in voie, doua locuri de joaca in zona de la intrare, destul de mari si de bine dotate pentru toate virstele, unul din locuri (cel mai din spate, mai ascuns putin) e luminat seara. Lumea – ziua/seara ok, dupa ce se intuneca e de fugit, apar tot felul de tigani prin zona astfel incit ai efectiv senzatia de insecuritate. Pacat ca au disparut ratustele din lac si apa e extrem de murdara anul asta.

Carol – un parc tare drag mie, mare, destul de frumos, multi copaci, se vede mult dupa parerea mea diferenta intre parcurile vechi, cu copaci batrini, si parcurile noi, cu copaci tineri si mai putina umbra. La locurile de joaca nu prea am fost, stiu doua cu tartan, dragute, destul de mici, dar noi. Lumea amestecata. David prefera sa mergem acolo pentru a urca si cobori la nesfirsit scarile din fata mausoleului sau pentru a se juca la cele doua tunuri. Daca mai prinde si schimbul garzii de onoare e deja in extaz. Partea nasoala e ca foarte multe becuri sint arse si nu le-a mai schimbat nimeni de secole, asa ca a ajuns sa fie destul de intunecat in anumite zone.

Tineretului – la fel, parc mare, multa umbra, necesita renovare. In schimb are un loc de joaca foarte mare, cu tartan, din pacate neluminat. Jucariile de la locul asta de joaca sint mai mult pentru copii mai mari ce-i drept, dar pe David nu-l deranjeaza, lui ii plac topoganele cit mai inalte posibil.

Parcul „Kitsch” de la Palatul copiilor (sincer nu stiu cum il cheama exact, noi asa ii spunem). De un kitsch absolut, fara nici un strop de umbra, cu doua locuri de joaca din alea cu tartan, destul de mari si unul chiar dragut, potrivit pt copii mai mici si oarecum separat de sectiunea pentru cei mari, lumea...amestecata. Bun de vizitat o data in an cind ai chef sa lasi copilul sa se balaceasca in apa, pentru ca e efectiv suprasaturat de fintinele/fintinite/canale si canalute :))

Oraselul Copiilor (Brincoveanu) – practic e parte din Parcul Tineretului dar in realitate nu prea reusesti sa le faci pe ambele intr-o singura tura. Sincer mie mi se pare oribil, pute a mici, e plin de mitocani si „colorati” si pitzi in forma lor cea mai pura. Instalatiile/utilajele vechi si ca vai de mama lor. Daca aveti chef sa trageti o tura pe acolo e ok, dar cred ca pe a doua nu o sa vi-o mai doriti. Noi in schimb mergem frecvent pentru ca David este inebunit dupa montagne-russe, se da de cite 20-30 de ori, iar pe cel din Orasel il cunoastem ca in palma, si eu si G am lucrat acolo cind eram studenti asa ca stim exact cum este intretinut si cit de sigur e. Daca n-aveti copii adrenaline-junkie asa cum avem noi, nu vi-l recomand. Bine, sint o mie de invirtitoare si trenulete si etc, dar mie personal mi se par efectiv sinistre.

Cismigiu – central, comod, umbra, evenimente frecvente. Trei locuri de joaca, cel mare de la foisor e chiar... mare, multe leagane „chilotel”, multe topogane, balansoare, tartan pe jos. Foarte important pentru noi – luminat seara (cum spuneam si mai sus, noi iesim seara de pe la 7 pina pe la 10-11). In schimb, plin de tot soiul de natiuni conlocuitoare care alearga ca maimutele peste tot sub privirile indulgente ale gardienilor publici (ce-i drept respectivii gardieni arata mai mult ca niste bunicuti la pensie decit ca niste Gigi muschi care ar putea sa discute de pe pozitii de egalitate cu cimpanzeii mai sus mentioanti). Inca doua locuri de joaca, unul cu nisip, linga lebede, cu portita, cu citeva jucarii dragutele si potrivite pentru copii mai mici dar nu e luminat seara. Al treilea e cu nisip, mititel si destul de inghesuit, localizat pe linga podul principal. Pe scurt, parc frumos, pacat de oamenii care-l populeaza.

Preferatul nostru – Herastrau. Sincer, din punct de vedere al curatarii cailor respiratorii nu se compara cu nici unul din cele de mai sus. Se vede ca a fost padure, e cel mai racoros si „respirabil” parc intilnit de mine in Bucuresti, iar pentru noi asta e un punct destul de important, ca topogan am si la mine in intersectie, dar parca as prefera sa duc copilul si undeva unde sa respire un aer mai apropiat de conceptul de „curat”. Locuri de joaca... nu stiu daca le-am identificat pe toate, incerc sa detaliez ce stim noi. In partea dinspre Aviatorilor ar fi doua mari, unul linga pista de role, impartit in doua sectiuni, pentru copii mai mici si mai mari, cu multe jucarii de diverse feluri, pe jos tartan. Umbros, frumos, fiind foarte mare chiar daca e aglomerat e rezonabil. Al doilea pe partea cu B-dul Aviatorilor, mare, asezat cam in soare pentru gustul meu, pe jos pietris ceea ce vara nu da prea bine in comparatie cu sandalele, dar cu foarte multe jucarii, mai potrivite pentru copii mai marisori (multe topogane mari) dar si cu destul de multe leagane. De fapt am remarcat ca in general in sectorul unu locurile de joaca pentru copii au mai multe leagane tip „chilotel” care sint potrivite pentru copii mici decit cele din sectorul 3. In rest aglomerat dar la fel ca mai sus, fiind mare spatiul e rezonabil si lumea e destul de ok. Ambele locuri sint neluminate seara. In partea de la Roata mare (zona cu terase, Sos Nordului) foarte multi expati, lumea destul de buna, trei locuri mari de joaca – unul chiar in zona Rotii, impartit in doua sectiuni – cu tartan si cu pietris. Pietrisul nasol, ca intra in sandale :) Jucariile multe, si pt marisori si pt mititei. Neluminat dar avind felinare in apropiere e totusi ok si pentru seara. Lumea mai amestecata decit in imediata apropiere unde sint celelalte doua locuri de joaca. Al doilea – in apropiere, pe linga aleea principala, cu tartan pe jos, bun si pentru mai mari si pentru mai mici, neluminat seara, lumea ok. Al treilea „la ursi” tot pe linga aleea principala dar mai aproape de Rest Herastrau, lumea ok, mai putini expati dar foarte decent, tartan, jucarii multicele.

Insula Copiilor – ok, localizat tot in Herastrau, dar e putin...altceva. Situat pe insula cu acelasi nume, cu intrare prin Restaurantul Herastrau, intrare in week-end 20 lei pentru copii, adultii nu platesc. Umbra multa, lacul aproape, racoare, imprejmuit cum trebuie cu gard astfel incit nu exista riscul sa cada cineva in lac. Strict topogane/jucarii gonflabile, potrivite pentru copii mai mari sau pentru nebuni ca al meu care se dadea si pe topoganul de 4 mteri. Dar pentru noi a fost un succes imens, la nici un loc de joaca nu l-am vazut atit de entuziasmat, ne-a instalat pe o banca si el a facut turul topoganelor. Spectacol cu clowni, galagios pentru gustul nostru (si al lui David) dar desfasurat intr-un foisor astfel incit poti sa il ignori cu gratie.

Parcul Bordei – doua locuri de joaca, unul jos, linga lac, cu nisip, multi copii de fite dar seara tirziu e rezonabil, jucarii rezonabile, bineinteles frumos intretinute. Al doilea, cel nou cu intrare din B-dul Eliade, maaaaaare (unul dintre cele mai mari pe care le-am intilnit), jucarii multe si diverse, lumea destul de putina ca nu e foarte cunoscut inca, lumina din bulevard, suficienta seara pentru partea din fata.

Parcul Floreasca – incerc sa imi aduc aminte, nu am mai fost de vreun an pe acolo, stiu ca erau trei locuri de joaca, unul la topoganul de piatra (din ala vechi, de pe vremea noastra, de care mie imi era o teama incredibila cind eram copil pentru ca era prea inalt), cu tartan, destul de mare si cu lume decenta, jucarii diverse, potrivite si pentru cei mici (cel putin al meu nu s-a plictisit deloc anul trecut cind avea un an jumate), al doilea mititel, cu nispi, dar foarte potrivit pentru copii mici mai ales ca este si inchis frumos cu portita astfel incit n-ai grija ca o taie pe alei. Al treilea nu mai tin minte cum era pentru ca atunci cind am fost noi erau mai multi puradei si sincer am preferat sa pastram distanta.

Parcul Kiseleff – stiu ca multa lume il prefera, mie ar trebui sa-mi placa mult pentru ca e parcul adolescentei mele, acolo am facut liceul. Noi personal am incercat sa mergem de doua ori acolo anul trecut si de fiecare data am plecat dezamagiti, lui David nu i-a placut, lumea era genul cu fitze si figuri. Stiu ca sint vreo doua locuri de joaca de o parte si de alta a bulevardului cu acelasi nume, dar cum a trecut ceva vreme de cind l-am vizitat nu imi aduc aminte mai nimic din el. Cred ca o sa ii mai dam o sansa saptamina asta si revin.

Parcul Sebastian – parc mic, de cartier, daca stati in zona si n-aveti masina e ok, altfel....soare, aglomerat, lume... tot de cartier.

Parcul Moghioros – mai in regula decit cel de mai sus pentru ca are mai multa vegetatie, dar potrivit tot pentru cei care stau in zona.

Ferma de animale – da, stiu, nu e parc, dar pentru noi e succes garantat de fiecare data. E departe, in comuna Pantelimon (se gaseste modalitatea de acces la un search pe google), accesibil doar cu masina. Intrarea e vreo 7 lei pt parinti si parca jumatate pentru copii. Animale domestice de toate felurile, iepurasi, ponei (si pentru calarie pentru doritori), ieduti, capre, gaini, cocosi, vitei, etc. Avantajul e ca sint in niste tarcuri deschise, pot fi mingiiati, de multe ori le dau chiar drumul pe pajiste. Multe foisoare pentru parinti, de stat la umbra, loc de joaca pentru copii cu topogane, leagane, casute (David e fascinat de casutele alea in care se prefac ei ca sint la magazin, sau la bucatarie sau ei stiu unde). Masinute de pedalat, magarusi gonflabili de calarit, pe scurt chiar au ce face acolo, noi de obicei stam cite o zi intreaga, adica de pe la 11 pina seara pe la 8.

Cam atit am vizitat noi :)  Prin Ion Voicu si prin Gradina Icoanei am fost mai demult si fiind prea mici n-au rezistat in top.

In rest, fii-meu e fascinat de scari, asa ca o oprire la CCA de exemplu ii ajunge pentru o ora intreaga, la fel, o tura pe la fintina noua de la Universitate, aia cu vioara, e de mare succes. La fel, de multe ori in parcuri prefera sa alerge pe pajisti, scari, etc, sau sa privim ratustele, lebedele, paunii si alte zburatoare.

2 comentarii:

  1. Deci, n-am nimic de comentat, ca oricum m-am intins pe patru pagini cu articolul de mai sus, dar daca tot e prima data in viata cind scriu si eu un articol, am zis ca macar un comment sa am, chiar daca e al meu propriu si personal :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu credeam ca vrei sa te contrazici :))
    Glumesc. Thanks, chiar ai muncit ceva la articolul asta. Sigur o sa fie util pentru multi parinti. :)

    RăspundețiȘtergere