vineri, 24 iunie 2011

Cu plodul la carciuma

V-am mai spus ca Vladut se simte minunat la restaurant. V-am spus si ca eu nu ma omor cu gatitul (pentru ca risc sa omor pe altii, ce sa-i faci, daca nu-i talent, nu e si basta). Ei, in combinatia asta, iesim destul de des sa mancam in oras (dar destul de rar fata de visul meu de a manca zilnic la carciuma - si a trai la hotel, da, stiu ca v-am mai spus). Bine, acum sa nu va imaginati ca imi duc plodul la fitze, asa ca sectorul de localuri care servesc vita japoneza hranita cu ciocolata si batuta cu bambus e complet neacoperit. Dar in cele de rand, unde pot sa manance 2,5 oameni cu 50 de lei daca se straduiesc, mergem des.

Ceea ce ma scoate din sarite la restaurantele din Romania, sau macar din Bucuresti, ca nu stiu starea de fapt in restul tarii (dar mi-o pot imagina) e faptul ca nu au scaune pentru bebelusi. Mai mult, cand ii intrebi de asa ceva au o privire confuza in prima faza, nu inteleg despre ce vorbesti apoi, cand vii cu detalii, fac ochii mari de parca i-as intreba de "etnobotanice" si scutura ferm din cap : "A, nuuuu, nu avem asa ceva". De aici nu pot trage decat doua concluzii. Prima: ca romanii nu isi duc plozii la carciuma. Cred ca e partial adevarat, ca am auzit foarte des teoria conform careia "nu stiu ce pun in mancare, mai bine ii fac eu acasa ca stiu ca e proaspat". Nu inteleg teoria, in epoca presei care abia asteapta o toxiinfectie alimentara ca sa faca si ea un pic de audienta.  Adica... am vazut acum vreo saptamana, la un jurnal, un reportaj despre niste imbolnaviri intr-un targsor de cateva mii de suflete. Mi-e clar ca o astfel de intamplare in buricul Bucurestiului ar cere o editie speciala, cu Adelin Petrisor cu halat alb si boneta, transmitand live din bucataria "criminala". Ma rog, sa trecem peste, ca am o mama care e inspaimantata de moarte de diaree si se teme de moarte de mancarea de carciuma, asa ca stiu ca argumentele rationale nu functioneaza.

A doua concluzie (care nu o exclude pe prima) este aceea ca, daca isi calca totusi pe suflet si isi duc plozii la carciuma, nu ii pun in scaune. Si asta cred ca e in multe cazuri adevarata, ca si in restaurantele care au scaune de copii mi-a fost dat sa vad des imaginea- emblema a mamei care alearga dupa plod cu "Hai, mami, ia un cartofior". Nu mai comentez, ca am facut-o in alte dati. Bun, deci scaunele de masa sunt inutle, de-aia nu exista. Pentru minoritatea copiilor care sunt invatati sa manance in locul special amenajat pentru asa ceva (scaunul de masa, pe numele lui), a-i pune sa manance in brate sau in fuga echivaleaza cu o masa distrusa si pentru ei, si  pentru parinte. Da, copiii de 1-2 anisori sunt fixisti, ce sa facem, domnilor patroni si angajati ai restaurantelor?

Pentru ca Vladut e unul dintre acesti copii, optiunile noastre de iesit sa mancam sunt reduse drastic,  la carciumi cat sa le numaram pe degete. Dar o sa va scriu impresiile mele despre fiecare, inclusiv optiuni de meniu.

1. La Mama. Au scaune de Ikea, ceea ce e bine. Au, cel putin teoretic, destule chestii "child safe" in meniu. Carne la gratar si la cuptor, peste, salate din care se pot alege alimente pe care le mananca copilul, garnituri diverse, mamaliga cu branza de vaci si smantana pentru cei care mananca. Din pacate, dupa cativa ani de glorie in care toata lumea "buna" manca la ei, in unele dintre restaurantele lor se gateste infect. Sau, ma rog, depinde de tura de la bucatarie, ca mi s-a intamplat ca in acelasi restaurant sa mananc alternativ bine si prost. Cand zic ca se gateste infect ma refer la chestii gen mamaliga nefiarta, mancare fara gust sau scaldata in ulei  etc.

2. City Grill. Deocamdata e preferatul nostru pentru mers cu piciul, in special cel din Centrul Vechi.  Si ei  au destule feluri de mancare adecvate, in mare masura aceleasi cu "La Mama" (de altfel cele doua seamana extrem de mult, fiind vorba de acelasi lant ai  caror actionari s-au certat si s-au despartit la un moment dat). Au scaune relativ "desperecheate", chiar ne intrebam daca a adus cine nu i-a mai trebuit cate un scaun de copil de pe acasa, unora le lipsesc centurile, dar e bine ca le au. Am vazut diferente intre restaurante, in unele se gateste mai prost (de exemplu in cel din Carrefour Feeria mancarea e mediocra, in timp ce in Centrul Vechi ni se pare chiar buna), dar n-am nimerit nimic "de nemancat" la ei.

3. Buongiorno. E "fratele" cu specific italian al lui City Grill, asa ca e valabil cam tot ce am scris despre acesta.   In meniu, aceleasi optiuni: carne, peste, legume crude sau fierte, cu bonus: un soi de pizza nepicanta si fara mezeluri care poate fi incercata din cand in cand.

4. Pizza Hut. Yes, I  know, da' nu-i musai sa le dati pizza cu salam. Are marele avanntaj al Salad Bar-ului de la care puteti alege ce vreti si ce stiti ca mananca piciul, dressingul e separat, deci e ok. Eu i-am mai dat lui Vladut frigarui de pui si paine cu mozarella.

5. KFC. Cele din mall-uri nu au scaune de masa, restaurantele propriu  zise au. Nu prea sunt optiuni de mancare, dar au si ei vreo 2 variante de salata fara dressing "incorporat", porumbul fiert si orezul fiert la aburi cu legume, pe care Vladut il mananca cu mare pasiune.

6. Nordsee. Are niste scaune de copii care nu au tavita si nu prea se potrivesc cu inaltimea meselor (in sensul ca fiu-miu ajunge mai degraba cu picioarele la masa, nu cu mainile), dar bine ca le au. Din pacate nu au decat peste si, cum fiu-miu nu e mare mancator de peste, mergem rar. Bune garniturile de orez sau legume.

7. IKEA - pe asta cred ca o stie toata lumea, asa ca nu insist. In general se gaseste mancare sanatoasa (mai putin meniul "pentru copii" din pui pane si cartofi prajiti). Exista somon la aburi, piept de pui cu legume, chiar si chiftelutele mi se par ok mancate ocazional pentru ca nu sunt prajite. Ne placea maxim salata cu pui, dar n-am mai vazut-o de mult.

8. Mc Donalds's. Nu am fost decat o data, cand se lasase un ger brusc si fiu-miu urla simultan de foame si frig. Au scaune, n-au mancare pentru copii (sau, ma rog, n-au mancare pe care sa i-o dau eu lui fiu-miu). Atunci i-am luat salata greceasca, a fost singura optiune decenta.  Mai  au mere uneori, da' n-au cutite, asa ca nu am putut "presta" ca nu umblu cu brisca in poseta.

Cam astea sunt locurile in care pot merge cu piciul. Noi ne descurcam, deocamdata, pentru ca City Grill-ul are meniul mare, dar daca mai stiti restaurante (musai cu scaun de copil) cu preturi de bun simt si mancare buna, va astept cu sugestii. :)

Later Edit: Eu am uitat sa scriu pentru ca Vladut nu serveste, dar mi-a amintit Catalina:  primele trei restaurante au si supe/ciorbe. :)

18 comentarii:

  1. City grill Primaverii, sambata la pranz, destul de aglomerat. Fii-mea nemancata rau.
    -"Vrem si noi un scaunel pt copii".
    -"Ne pare rau, este ocupat!"
    Sa inteleg ca n-aveau decat unul?
    Oricum mancarea buna, n-a ramas nimic din ciorba de vacuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm... da, cred ca acolo e unul singur, din vinilin galben, parca :)) Noi avem obiceiul sa intrebam la intrare si daca nu e inca liber sa mai dam o tura. Nasol e cand moare de foame, cum zici.
    Oricum, de la niciun scaun la un singur scaun e o diferenta mare, macar de mentalitate. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mah, din pacate aici nu pot sa recomand nimic, noi nu mergem la restaurante din mai multe motive intemeiate ( nu, nu din cauza ca imi e frica de mancare si de intoxicatii).
    1.nu ne permitem, si asta e cel mai important motiv
    2. a mea mandra nu sta in scaunul de masa cumintica, nah, nu am sa vad asa ceva ever.Sta max 5 -10 minute in cel mai bun caz, dupa care vrea jos, se fataie si daca n-o dau jos urla.Dupa ce o dau jos evident ca nu ne mai tihneste nimic, pt ca cineva tre' sa fuga dupa ea, se duce la alte mese, trage jos totul de pe ele etc etc...So, nu are sens pt noi restaurantul,f rar mai mergem la restaurantul prietenilor nostri la Casa Popa Nan ca acolo avem reducere de pret si o pot lasa pe pitica sa zburde libera pe acolo. Nu au scaune pe copii, cel putin eu nu am vazut, dar au o mancare absolut exceptionala.In rest nush alte locuri, noi mai margeam in Trattoria de pe Delea Veche sau la Ruby Tuesday, dar mergeam fara copil cand inca ne permiteam, asa ca nush daca au scaune pt copii, mancarea insa este ff buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Pame- Da, de Ruby Tuesday am uitat, ei au scaune si Salad Bar, deci e ok - dar mi se pare scump :)))

    Pentru noi conditia cu scaunul e esentiala. Adica, poate fi mancarea oricat de buna, daca nu au scaun nu mergem.
    In legatura cu costurile- la City Grill si Buongiorno au meniuri din 3 feluri de mancare sau 2 feluri + bautura la 20 de lei, La Mama e comparabil. Nu e asa "boierie" sa mananci in locurile pe care le-am pomenit, sa stii, daca lipesc eu o cratita de mancare (ceea ce fac cam la 3 zile o data) tot atat ma costa distractia, deci nu mi se pare deloc o extravaganta sa iesim o data pe saptamana. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost in Ikea luni toti trei si bineinteles ca am comandat si meniul pentru Diana ,pe care bineinteles ca l-a mancat tati, ca numai meniu pt copii nu e este acel!.Omul din greseli invata! Am constatat ca ei au multe mancaruri gatite soft,asa ca vom mai merge.Nici Diana nu prea are stare. In Ikea a stat mai mult la locul de joaca(un roNd cu mese de bar in interiorul caruia s-a jucat).La MC Donald's urla cat o tin plamanii,nu sta in scaun de masa decat acasa...Simte ea ca ceva nu e in regula acolo cu meniurile:)).
    Vom mai testa si alte restaurante,neavand nici un fel de asteptari legate de rabdarea Dianei..

    RăspundețiȘtergere
  6. Noi iesim des cu mitzi pe la "carciumi" si scaunele de masa pt bebei sunt extra-raritate pe la noi. Deja, nici macar nu mai intrebam, am avut totusi surpriza unui chelner dragut intr-un restaurant care a venit diligent cu scaunelul de bebe.
    Cat despre tinut copilul in brate sa manance...eu invit pe orice doritor sa incerce cu baby banshee a mea. E ca si cum as incerca sa bag cordelina intr-un ac care se misca, legata la ochi.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Feli: Incercati restaurantele de prim mall-uri, acolo aveti ce face daca nu vrea sa stea, chiar daca mancati pe rand.

    @ Andy: Looooolll. Cunosc, si la noi e la fel cu hranitul in brate, si inevitabil ma trezesc si cu tot felul de pete pe mine care nu mai ies decat cu foarfeca.
    Pe mine chiar ma oftica lipsa scaunelor. Cand era mai mic si ieseam cu caruciorul mare, care avea tavita, o mai rezolvam asa, dar acum nu se mai pune problema (mai ales ca de vreo 2 saptamani nu mai vrea decat pe trici si atunci sa vezi ce fun e sa-i dai sa manance in timp ce invata sa pedaleze :D)
    Si, ca sa nu vorbesc de tarile mai civilizate, nu mai departe de Bulgaria am gasit in orice bodega cu 6 mese si scaunel de masa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Noi am fost cu Maru prin carciumi de cand ea avea 5-6 luni. Evident, la inceput, statea in carut, de cele mai multe ori dormea. Toata vara am petrecut-o asa, in special la Il Calcio in Herastrau (pe terasa). Dupa ce a inceput sa mearga, 3 luni nu am mai putut merge, era haos:)).
    Acum mergem iar. Si ii dau sa manance adaptat (ciorbe sau orez sau cartofi copti). Cel mai mult si mai mult ne place la Pizzico in Constanta. In Bucuresti cred ca am fost peste tot. Nu ne-am poticnit de lipsa scaunelor, in principal deoarece prefer sa nu o pun in scaun de masa (de obicei (sau cel putin cele pe care le-am vazut noi) sunt murdare, daca nu pe masuta, sigur in jur, prefer sa evit). Sta frumos pe scaun/bancheta langa mine sau R, dupa cum prefera.
    Mama ta nu e departe de adevar, dar din motive diferite. In majoritatea restaurantelor, se adauga in mancare potentiatori de gust, glutamat si ...da, laxative:). La Mama si City Grill sunt celebre pentru asta, cel putin.
    Am sa iau pe rand restaurantele si fast-foodurile de care ai amintit. Ciorbele sunt bune.
    1+2. La Mama si City Grill au scazut foarte mult din calitate in ultimul an. In plus, au dezavantajul celor scrise mai sus. City Grill este o "la mama" pentru cei cu pretentii, implicit mai scump, dar fara ca mancarea sa fie diferita.
    3. Nu am fost:)
    4.Pizza Hut...nu am mai fost de la Barcelona, la noi de ani intregi. Ultima data cand am fost, m-a dezamagit foarte tare, asa ca l-am evitat. Oricum, nu as da salate copilului de acolo, pentru ca sunt legume 'fara valoare'. Asa pentru o iesire in familie, poate, dar nu ca sa-l hranesc de acolo.
    5+8. La fast-food am fost doar o data cu Maru, cand avea 11 luni, si ea a mancat o chifla. In rest, n-as duce-o. A se vedea Supersize me:)) cu informatii foarte interesante despre salate.
    6. Nordsee- mancarea este buna, pestele este bun (mai ales somonul salbatic), dar este excesiv de scump pentru un fast-food.
    7. Ikea merge, are avantajul ca tot romanul mananca acolo, asa ca se ruleaza mancarea. Mancarea este acceptabila, fara sa fie sanatoasa, insa nu-mi plac deloc farfuriile si tacamurile.

    Ce carciumi ne plac (nu am mai mers la restaurante scumpe, pentru ca nu sunt deloc child-friendly, cum e si normal)
    - Tratoria Il Calcio (Herastrau)
    - Bonne Bouche (Lipscani)
    - Taverna Sarbului
    - St.George (Lipscani)
    - Maccheroni (Lipscani)
    -Divan (Lipscani)
    Vreau sa ajung neaparat la Violeta's Kitchen, meniurile zilnice au preturi okay si mancarea este fara aditivi.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Calina: Cu salatele "care ingrasa" sa stii ca nu m-ai convns, am mai vazut o data supersize me si am inteles din nou ca era vorba de "salata" ca fel de mancare (inclusiv dressing si cheddar), nu de legumele din ea. Ca nu-s sanatoase, ma rog, probabil ca-s la fel de pline de nitriti ca toate celelalte. Ba chiar uneori ma intreb daca astea crescute "corporatist" nu sunt oarecum mai safe decat alea din piata, in care pune taranul azot "dupa ureche". Nu, bio chiar nu ne putem permite.

    In legatura cu aditivii: sunt de acord, probabil se gateste cu vegeta si alte minuni, dar sunt convinsa ca nici la Il Calcio nu se gateste mai sanatos in mod real, legumele tot cu nitriti sunt, carnea tot cu hormoni si tot asa, numa' ca suna mai exclusivist. :)

    In legatura cu laxativele: hai, mah, eu de ce n-am avut norocul asta? :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Am zis ca majoritatea restaurantelor, inclusiv Il Calcio (care e o carciuma, cu preturi ca atare) folosesc potentiatori de gust (nu vegeta! ma rog, or folosi si vegeta, dar ma refeream la alti aditivi) si glutamat (care este addictive, si se foloseste special pentru a te intoarce). Sunt convinsa ca ai avut norocul de a manca si mancare cu laxative in ea, numai ca nu sunt puse in doze strong.
    Sa te uiti la Violeta's, sigur iti permiti, e mai ieftin decat Pizza Hut.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ah, si am uitat, langa voi si fff bun, bio si sanatos, cam 20 lei/meniu/persoana....Moomoo:).

    RăspundețiȘtergere
  12. Am fost la Violeta, din pacate ei au feluri oarecum clasice de mancare gatita, ceea ce nu mananca niciunul dintre noi. Eu din motive de dieta, piciul ca nu ii plac (si crede-ma ca ii gatesc zilnic de 1 an si ceva, continua sa nu se atinga :(( ) singurul lucru pe care l-a mancat de acolo (la pachet, acasa) e pilaful...
    Unde e Moomoo? O sa dau o tura :)

    PS: Stiu Il calcio, nu e foarte scump, intr-adevar, dar nu despre asta vorbeam, ci despre cat de sanatos gatesc si ce materie prima folosesc. Nu cred ca e mare diferenta, furnizorii sunt cam aceiasi... :)
    PPS: Noua cred ca ne-au dat cu Smecta ultima data, ca am avut altfel de probleme amandoi :)) E drept ca fiu-miu a servit pilaf si eu am predispozitie, dar totusi... nu inteleg la ce le foloseste lor laxativul?

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu pot sa ma pronunt pentru ca David sta in general pe scaun normal, crede el ca s-a facut baiat mare, asa ca sta singur pe scaun, cel mult daca diferenta fata de inaltimea mesei e prea mare accepta sa stea pe un genunchi al lui tati, asa ca noi n-avem probleme cu scaunul de masa, nu l-a folosit niciodata in deplasare. Acasa are scaunul lui asezat la masa noastra mare din dining, dar fara tavita, maninca direct pe masa.
    Cit despre meniuri, iar nu ma pronunt, ca el nu maninca aproape nimic. Asa ca noi sintem in stadiul in care alegem locurile de luat masa in oras in functie de ce spatiu de joaca au (de-abia astept sa se redeschida Bikers in Otopeni, acolo e locul perfect pentru noi).

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Anca: Dar daca la restaurant ar manca tot si acasa mai nimic, nu l-ai duce? Ca sa nu mai zica fetele astea ca sunt singura denaturata care-si otraveste copilu' :))
    Nici al meu nu mai are nevoie de tavita, dar aluneca, inca, de pe scaunele normale. Sta 2-3 minute apoi il culegem de sub masa :)). In brate nu sta pentru ca se intoarce spre noi, e ca un surub...

    RăspundețiȘtergere
  15. Daca mi-ar da astia salariul probabil ca l-as duce :)) Asa nu e cazul sa-mi pun problema :))
    Nu ma pronunt la otravit copilul, eu deja am un stil absolut personal de hranire a plodului, dupa mai bine de doi ani de stres m-am calmat si ii dau fix ce vrea. Respectiv daca dupa o saptamina de mincat rezonabil nu mai vrea sa manince absolut nimic, il las in plata lui. Si daca dupa doua trei zile de nemincat nimic alege sa stea o zi intreaga cu un kinder pinguin si un dots, il las asa, pentru ca am invatat deja ca astea ii re-deschid apetitul, si dupa doua zile de ciocolata ne re-intoarcem la ciorbite si mincarici gatite acasa. La ultimele doua iesiri la gratar de exemplu fii-meu a ales sa manince piine goala. Legume crude nu a mincat absolut niciodata in viata lui, asa ca salatele pentru noi sint un element complet neinteresant.

    RăspundețiȘtergere
  16. Glumeam cu otravitul, evident. Da, sunt de acord cu tine, si eu ii dau in principiu ce vrea (din fericire, nu a reusit sa se invete cu dulciurile, ceea ce e bine).

    In general, imi fac datoria si ii ofer in fiecare zi mancare sanatoasa (ma rog, cat pot de sanatoasa, oricum gatita corect si fara aditivi) pe care el o arunca sistematic pe jos. OK, e munca degeaba, dar am constiinta impacata ca i-am oferit. Foarte-foarte rar binevoieste sa iasa din lista lui de alimente preferate, si atunci sunt multumita. Daca iesim in oras mananca orice - sau macar gusta. Nu am gasit explicatia, dar nu mi se pare o tragedie daca o data pe spatamana sau mai rar mananca din oras. Mai ales atata timp cat, altfel, ne simtim bine. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Mari, sunt Melinda!
    Nici eu nu pot sa ma pronunt ptr ca Erica nu sta la masa, alearga de bezmetica, vrea sa se joace, in nici un caz sa manance! Noi am fost cu ea in Herastrau la 4 anotimpuri, dar am iesit sa ne plimbam, sa ne jucam si dupa sa stam cu prietenii la un suc/bere si sa servim ceva! Am mancat pe rand!
    In al doilea rand, Ericai ii place mancarea facuta de mine si de mama, chiar e destul de refractara in a primi ceva de mancat de la altcineva sau a servi ceva facut de altcineva!
    De aceea anul asta, am preferat ca in concediu sa iau un apartament cu bucatarie, de teama ca nu va servi nimic la retaurant!

    In al treilea rand, daca as fi in situatia descrisa de tine, normal ca as face in asa fel incat sa-l duc unde ii place sa manance sau mai degraba de unde ii place sa pape!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ma bag si eu in seama desi copilul meu mananca doar blenduit deocamdata, dar cred ca promite sa fie fan carciumi. Intr-o perioada destul de rea in ceea ce priveste mancarea, R a inghitit tot ce i-am bagat in gura la mall (Baneasa). Noi am mancat la o pizzerie de la etajul 1, ne-am asezat unde am vazut scaun de bebe, dar apoi am observat ca si restul localurilor aveau cate 1 scaun. Unde ne-am asezat noi aveau scaun Chicco in stare buna, parea curat dar inainte sa-l asezam l-au mai sters o data. Despre mancare nu stiu ce sa zic, R era/este la stadiul de borcan bio Hipp in deplasare, dar faza cu mancatul n-a fost intamplatoare, de cate ori sta in oras sta cuminte in scaun/carucior si mananca tot. Sa fie asta secretul? :))

    RăspundețiȘtergere