vineri, 17 iunie 2011

Despre mancare.

OK, recunosc, am un copil minunat, e cuminte  (pentru varsta lui), e rabdator, e intelegator, e istet, cum mai vreti voi, dar cand vine vorba de mancare este cosmarul oricarei mame (si ma gandesc cum ar fi cu o mama mai obsedata de reguli si control decat mine, ca eu inca sunt una destul de delasatoare). Pe scurt, el a stiut de mic ce a vrut si, mai ales, ce nu a vrut. Multa lume nu a crezut ca un copil de cateva lunite poate, de exemplu, sa nu mai aiba chef de un tip de lapte, dar chiar asa a fost. La un moment dat s-a hotarat ca nu ii mai placea laptele pe care i-l dadeam, si nu a mai mancat (spre disperarea mea, care ma gandeam deja la deshidratare si alte minuni) pana cand nu i l-am schimbat cu alta marca.  Alimente solide nu a vrut sa manance neam, pana cand nu si le-a putut baga el singur in gura bucati- si-am ajuns astfel la o forma mutant de baby led weaning nu musai din convingere, ci din lipsa de alternativa.

Apoi am incercat tot ce se putea incerca. Sa-i gatesc minunatii - multa munca degeaba. Sa-l infometez pana mananca ce-i dau - s-a intors impotriva mea, pentru ca ziua nu i-a pasat, dar noaptea a cerut sa manance de 4 ori. Sa merg la un medic specialist in nutritie- care, desi m-a impresionat ca abordare si ca intelepciune, nu mi-a oferit nicio solutie miraculoasa. Si, intr-o buna zi, am cedat si m-am resemnat. Tot aiurea mananca, dar eu nu mai sunt obsedata de hranirea lui si suntem amandoi mai veseli.

Ei, daca am putea manca fiecare masa la carciuma altfel ar sta treaba. Pentru ca singurele momente in care Vladut al meu a mancat bine la fiecare masa au fost concediile - am plecat de 3 ori pana acum si de fiecare data istoria s-a repetat. Daca iesim in oras si stie ca trecem pe langa un loc unde se mananca cere vehement sa intram acolo. Cu alte cuvinte, nu acasa. Ok, am inteles mesajul, gatesc naspa, dar chiar nu ne permitem restaurant de 3 ori pe zi. Si, ca sa intelegeti despre ce vorbesc, o sa va zic ce inseamna mesele lui Vladut (si ce-ar trebui sa insemne, desi majoritatea stie)

S-o luam cu inceputul: micul dejun. Dupa unele surse ar trebui sa manance fructe, dupa altele mancare consistenta: sandvisuri, ou, o cana cu lapte etc. In realitate, mananca ori  unul sau doua paharele de  Petit Suisse (un soi de branza proaspata mai grasa, eu o  iau de la Mega Image, or mai fi si alte marci), ori - mult mai rar- iaurt, ori- daca ar fi dupa el ar manca numai asta- fulgi de porumb simpli sau paine cu unt. Fructe mananca de vreo 2 ori pe luna, mai mult nu. Sezonul asta a mancat de 2 ori capsuni, o data cirese si s-a saturat.

La pranz ar trebui sa manance o carne sau un ou cu garnitura de legume, la ideea de ciorba am renuntat, dar ii ofer zilnic din mancarea noastra (carne sau omleta si legume) si le tranteste pe jos. El ar manca tot paine cu unt, dar cum nu primeste se resemneaza cu rosii si castraveti, masline si, mai nou, morcov ras pe razatoarea mica. Carnea nu e buna decat daca e de la "impinge tava" de la colt, sau de la supermarket gata preparata, omleta o accepta din an in paste, oua fierte nu mai mananca de vreo 3 luni, de peste nu se atinge niciodata acasa (nici macar de cel cumparat gatit). Mai mananca (preparate special pentru el, ca eu nu le mananc) spaghetti, tagliatelle sau alte paste lungi fierte si cu un pic de unt (daca pun sos s-a taiat filmul), orez si boabe de porumb. Una peste alta, sfarsim prin a-i da tot un Petit Suisse si mar (pe care dimineata nu-l mananca, dar la pranz e bun). Dupa masa de pranz urmeaza un lapte hiperdiluat (i-l fac asa ca sa nu depasim "ratia" zilnica ).

Next, masa de la 5 jumate e un "mutant", n-ar trebui sa existe daca m-as lua dupa carti. Ar trebui sa aiba o masa pe la 6 jumate-7, dar nu ne iesea schema asa. Masa de la 5 e in general o banana (sau doua, daca binevoieste domnul), mai rar un covrig sau un baton Fitness cu capsuni.

Cina ar trebui sa fie "la carte" ceva bogat in carbohidrati si proteine, gen gris cu lapte, orez cu lapte si alte chestii asemanatoare. Nici el nu le mananca, nici eu nu vreau sa-i dau asa ceva, asa ca am ajuns la compromisul de a-i da fie carne (daca a refuzat-o categoric la pranz), fie branza sau unt cu paine, rosii, castraveti sau un fruct (dar pe asta il accepta foarte rar).

La culcare (ceea ce inseamna 11 in general) ii dau un biberon de lapte cu niste cereale. Ar trebui sa se termine aici cu mancarea, dar nu-i asa. La 4 mananca iar (alt lapte diluat), la 7 mananca iar... Da, n-ar trebui sa i-l dau, e prea mult, se ingrasa de la el, etc. Dar el ar trai exclusiv cu lapte daca ar fi dupa el.

Acestea fiind spuse, e simplu sa intelegeti de ce a murit in fasa ideea de a publica retete. Nu mai gatesc pentru el de aproape 1 an, eventual gatesc pentru noi si ii ofer si lui. Dar, in general, refuza tot ce nu-i unul din cele 10 alimente acceptate.

Totusi, o statistica "dupa ureche" prin parcuri si  printre prieteni imi spune ca mai toti copiii de varsta lui mananca aproximativ la fel. Sunt fixisti, refractari la nou, se plictisesc la masa si, in general, cam toate mamele sunt stresate de alimentatia lor. Vladut poate e mai vehement in cerinte si refuzuri dar, una peste alta, nu difera prea mult de ceilalti. Din spusele familiei, eu am mancat intre 1 si 4 ani numai mamaliga si spanac, rareori acceptam altceva. Asa ca ... m-am resemnat si astept sa-i treaca.

5 comentarii:

  1. Si eu am renuntat de muuult timp sa ma mai stresez, si sincer a inceput sa fie mult mai bine. Mai bine la modul real, adica maninca mult mai frumos de cind nu ma mai agit eu, si de cind nu-i mai fac opt feluri de mincare pe zi.
    Da, am in continuare o mare problema cu faptul ca nu a mincat niciodata in viata lui o leguma cruda, absolut niciodata, iar fructe doar echivalentul unui mar pe saptamina (uneori) si eventual o banana o data la doua saptamini. In rest, muuuult lapte diluat, ar trai numai cu el, bea un bibe la prinz, doua seara, unul peste noapte si inca unul dimineata. Daca avem vreun scandal si trage o portie de plins isteric, mai bagam un bibe, ca pina nu i-l dau nu stie sa se linisteasca, a plins si doua ore cind n-am avut bibe la mine. Stiu ca e mult, dar i le diluez in proportie de 1/3 lapte, 2/3 apa, asa ca ne pastram oarecum in limite. Daca nu-i dau laptele, maninca exact la fel, ba chiar mai prost ca e prost dispus, nu te intelegi cu el, si iese scandal la fiecare masa.
    Luni de zile a mincat la micul dejun iaurt, cu covrig sau cu piine integrala, acum nu il mai vrea asa ca maninca ba piine cu unt si cascaval, ba piine cu unt si gem de casa, ba Almette, ba Martinel (stiu, nu dati cu rosii, imi pun singura cenusa in cap), ba telemea nesarata... Micul dejun e pe la 10 la noi.
    Pe la 14.30 manince de obicei o ciorbita, ii plac (anumite ciorbe) si cum in rest nu prea serveste legume am grija sa aiba tot timpul ciorba. Daca sintem plecati pe undeva sau n-am apucat sa facem vreo ciorba, ma orientez, uneori mar taiat bucatele, sau ras cu biscuite, sau o banana, sau una din mincarurile pentru dmineata, sau un ou fiert (uneori il accepta)
    La prinz (adica pe la 19 seara cind ajungem noi acasa) maninca de obicei cu noi ce avem gatit: carne cu cartofi inabusite cu putin usturoi, sau sarmalute in foi de vita cu iaurt, sau ardei umpluti, sau budinca de clatite cu spanac, sau omleta cu cartofi la tigaie, sau clatite cu urda, sau de multe ori....nimic.
    Daca maninca la 19 cu noi, nu mai maninca nimic altceva decit bibele de la 12 noaptea, la culcare. Daca nu a avut chef sa manince, maninca in parc pe la 21 un strudel cu dovleac de la Alice, sau o placinta cu brinza dulce sau un pandispan cu visine.

    Mai accepta uneori taietei cu varza, mai baga nasul prin sufleurile mele de spanac sau dovlecei si...cam atit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow, acum ca am citit cred ca ma consider norocoasa. Eva mananca de toate, slava Domnului, bine ca macar grija meselor nu o am !
    Dimineata bea lapte (aprox. 300) in jur de ora 6, la 8-9 maxim urmeaza un mic dejun zdravan cu iaurt, ou, branza, paine cu Almette, o banana sau un mar (nu toate dar cam asta e meniul), o gustare in jur de ora 11 (de obicei e fructul daca nu l-a mancat de dimineata), la pranz ciorbita, nu lipseste niciodata, in jur de ora 15 iarasi o gustarica (biscuitei sau un iaurt Yogo), dupa masa, la 5-6 sunt cerealele sau deserturi Nestle, peste alte doua ore mai cere ceva si la 22 maxim e laptele de seara, inca 300.
    Trag linie si constat ca fii-mea mananca mai mult ca mine. :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Si legat de mancarea la carciuma, si fii-mea ar manca orice daca e in oras. Serile trecute am impartit o salata greceasca, isi indesa fasii de salata verde in gura de parca erau cele mai de soi trufandale ever, la fel maslinele si branza, se bateau turcii la gura ei. I-am mai luat de asemenea pizza din meniul pt copii, blat, carne de pui, mozzarella si legume. Ii place !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mari, sunt Melinda! Vreau sa iti spun ca nici Erica nu e prea departe de Vlad, diferenta este facuta de faptul ca ei ii plac cateva lucruri si numai pe alea le serveste! Deci, ne descurcam cu: iaurt - pe primul loc -, struguri, pere, banana si nectarina si mar, ciorba sau supa - bag cate legume putem si carne cat mai putina, nu ii place - mamaliga cu smantana si ou, budinci cu biscuiti sau fructe de la Humana, biscuiti, covrgi, pufuleti, masline, si diverse preparate cu lapte.Deja face luna de cand nu mai seveste decat maxim 200 de ml - in zilele bune - de lapte la masa de la 4-5 dimineata, asa ca seara trebuie sa ii dau cereale cu lapte servite cu lingurita, ca sa mai bifam niste lapte de al ei - noi suntem tot cu Humana- . A, de cand si-a deplasat masa spre 5 dimineata, iii multumesc lui Dumnezeu ca vrea totusi pe la 10, niste strugure, o budinca, dar avem zile cand direct cere masa de pranz in jur de 13.
    A, si inca ceva,noi ne-am lasat de sportul iesit cu ea la restaurant si in concediu vom manca pe rand, nu o atrage nimic, ptr ea toata mancarea e ptr a se juca cu ea, in niciun caz sa pape.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Anca: ma rog, same story din cate-mi dau seama, cu "nota personala" a fiecaruia. Al tau nu le mananca crude, al meu nu le mananca fierte... intr-un fel sau altul cresc ei... :)

    @ Denisa: da, ai noroc din punctul asta de vedere, chiar mananca bine. :)

    @ Meli: pai si-al meu are niste feluri preferate (altele) si pe alea le mananca. Cu exceptia carciumii :)) Acolo incearca toate minunile, de 3 ori mi-a mancat toata portia de miel in Grecia, de exemplu, m-a lasat cu cartofii prajiti de la garnitura si painea :)) Sau a mancat un soi de pui umplut cu ficatei si pipote, ori acasa daca-i dau ficat se stramba de parca-l otravesc, am si renuntat la idee de vreo 6 luni.

    RăspundețiȘtergere