luni, 27 iunie 2011

De ce n-are ursul coada...

Voi continua seria "lepselor triste" pe care mi le dau cu Camelia in ultimele zile revenind la subiectul meu "favorit", cel al accesibilitatii pentru carucioare in Romania, desi aveam in gand sa va scriu despre altceva... Totusi, nu ma pot abtine sa nu imi continui cruciada impotriva nesimtirii romanesti, asa ca va voi povesti si voua ce mi-a stricat seara de duminica...

Acum ceva timp (nefiind o adevarata "fashionista" nu pot spune ca tin minte exact cand) s-a (re)lansat cu surle si trambite "Cocor Luxury Store", zice-se cel mai exclusivist magazin din Romania. Ma rog, aceeasi Marie cu palarie noua, de designer. Magazinul a fost renovat cu finisaje de lux, s-a bagat, probabil, o caruta de bani in demersul asta, ma rog... Ca o concesie pentru legislatia in vigoare, s-a facut o cale lunga si intortocheata de acces pentru persoanele cu handicap, care ocolea magazinul pana in spate, pe la intrarea "de serviciu" si ducea la lifturi (daca intrebati comerciantii romani, de la CA-ul mall-urilor pana la patronii de "butice", 9 din 10 va vor spune ca rampele pentru persoane cu handicap "strica aspectul"). Dar sa trecem peste traseul intortocheat care se termina intr-o usa cu un arc demn de "Special Olimpics" si sa remarcam faptul ca exista, totusi, o cale de acces pentru carucioare.

Ei, si a venit vara, stiti voi, soare, caldura, pitzi in rochite scurte in cautare de terase... ce s-a gandit patronul cafenelei aflate pe latura cu rampa? Sa-si faca terasa. Cu postament de scandura, ca doar e in "luxury store", nu era sa lase duduile cu platforme si domnii cu rolex sa stea pe pavelele (scumpe) ale rampei pentru handicapati. Asa ca, in prezent, daca esti in carucior (sau impingi unul) si vrei sa intri in "Cocor Luxury Store" sa-ti iei un chilot de botezat, ai cam doua variante: ori mergi pana la terasa mitocanului de la parter, urci postamentul inalt de 20 de cm, parcurgi cei 10 m de terasa, cobori cei 20 cm de postament, and here we are! Semnul de pe perete (ramas, cu nesimtire, acolo) iti arata ca esti pe traseul bun pentru carucioare.
Sau, o a doua optiune, cobori cele 10 trepte care se afla intre trotuarul lateral (de pe strada Baratiei) si usa de acces din spate, si cand pleci le urci la loc. Sa mai spuna cineva ca "imperiul luxului din Romania" nu se gandeste la starea de sanatate si la conditia fizica a celor mai nefericiti dintre noi.

As fi incheiat articolul cu un indemn la boicot fata de "Luxury Store"-ul respectiv, daca realitatea "de la locul faptei" nu mi-ar fi aratat ca e boicotat prin firea lucrurilor, ca nu intereseaza pe nimeni magazinul ala. E atat de pustiu incat faptul ca e inca deschis ma face sa ma gandesc ca spala bani. Totusi, asta nu justifica in niciun fel nesimtirea... De-aia n-are ursul coada...

5 comentarii:

  1. What??? Nu pot sa cred ca si la Cocor trebuie sa imi rup spatele ridicand carutul care nu e tocmai usor... in ce oras, tara de kko traim. Imi tot vine in cap in ultima vreme refrenul ala "vreau sa emigrez in america..."

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap... Si eu vreau sa emigrez, da' n-am cu cine... :(
    Sincer, eu am carut usor si mi-a fost simplu sa urc postamentul, dar ideea in sine m-a umplut de nervi. Stiu ca e urat ce spun si o sa ma "bata Dumnezeu" ca-s rea, dar genul asta de oameni ar merita sa ajunga macar o luna intr-un scaun cu rotile. Sa vada cum e cand un "jmeker" nesimtit ca ei le blocheaza cu nonsalanta caile de acces pentru a-si face o nenorocita de terasa la care tot nu vine nimeni. Sa le fie rusine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga mea, imi pare rau sa te anunt, dar n-ai inteles nimic din ceea ce inseamna conceptul "LUX"!

    1. Daca aveai bani sa te duci sa faci shopping in magazinul de lux, aveai bani si de o amarata de bona filipineza care sa-ti stea cu plodul, nu-l carai dupa tine. Si, hai, sa presupunem prin absurd ca voiai sa faci cumparaturi fix pentru plodul in cauza, desi nu cred, ca nu te-ai ocupa tu de asta, l-ar cara pe scari aceeasi bona, nu ti-ai bate tu capul cu carutul si rampele. Asa ca sigur n-ai bani, te-ai fi dus doar sa te plimbi, de-aia nu te vor ca si client.

    2. Daca cineva cu carucior pentru handicap locomotor doreste sa vina in acelasi magazin de lux, sunt doua variante: ori vrea doar sa se plimbe si atunci ar crea disconfort printre cumparatorii alesi pe spranceana ai magazinului, deci bine ca accesul nu e facil si-i mai taie din chef, ori are bani de shopping de lux si atunci iar sunt doua variante, ori se duce si-si cumpara una, alta din tarile civilizate, ori se lupta cu ale scari, si terase, si ce-ai mai zis pe-acolo de dragul luxului bucurestean. Si-apoi va suporta privirile fixe si poate si cate o vorba susotita blondei de langa ea de vreo domnisoara cu privirea agresata.

    A fost un scandal pe tema accesului persoanelor cu handicap intr-un club de curand, mediatizat la greu fara folos, evident. Uite aici, daca vreti sa cititi: http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-cenusaresei-in-scaun-cu-rotile-934991.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta e subiect pt sufletul meu incrancenat impotriva cretinilor care-si parcheaza masinile (neaparat 4x4) fix pe bucatica de trotuar fara bordura, aia unde poti urca cu caruciorul fara opinteli. Si daca tot ai mentionat nesimtirea celor de la Cocor sa-ti spun ca zilele trecute m-am intalnit cu o prietena si ea cu caruciorul s copilul din dotare, plina de nervi. Motivul: a vrut sa intre intr-un magazin de incaltaminte, dar a fost data afara intr-un mod nu tocmai delicat pe motiv ca le strica pragul!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Cami: da, ai dreptate, sunt eu prea "rustica" sa-i inteleg, cred :))
    Nu pot nici macar sa incep sa comentez faza de la Timisoara. Nu pot pentru ca imi ies din sarite si scriu niste chestii care mi-ar trece blogul la "continut pentru adulti" :(

    @ Monica: don't make me start! Am atatea povesti de genl asta, cu carucioare si trotuare, butice, magazine, farmacii, clinici private etc, incat as face un foileton sa le zic pe toate. Da' o sa zic numai doua: pe prima am povestit-o si inainte, dar inca ma umple de nervi:
    1. La "Medlaif" Grivita, sectia de pediatrie n-are rampa. In schimb are vreo 10 scari. Tuta de la receptie iti spune pe un ton foarte serios ca "il puteti lua in brate si urca taticul caruciorul" de parca as fi vreo retardata pe care n-o duce capul nici la atata lucru. (Exista, de fapt, un drum de vreo 2 km de acces,parcurgand vreo 2 corpuri de cladire, dar tampita nici atat nu stia)
    2. Pe strada noastra, o madama cu un Hyunday (4x4, evident) bloca trotuarul. La 20 de metri mai incolo locuri de parcare decente. Imi spune ca a parcatt asa ca e pe colt si "exista riscul sa o agate", pe un ton de parca as fi fost tampita si nu pricep. Am insistat cu "tupeul" mei nemasurat si mi-a zis in scarba "hmbine, o sha vha fhac lhoc sha threceti" (nu exagerez, asa vorbea si avea o mutra de dispret total) de parca era o dovada de maxima generozitate. I-am multumit pentru marinimie, nu s-a prins... :(

    RăspundețiȘtergere